Структура освітньої програми

Токмацький ЗЗСО №4

Структура освітньої програми

16.09.2021 Освітня програма закладу 0

Освітня програма на 2021/2022 навчальний рік складена відповідно до абзацу двадцять четвертого частини першої статті 64 Закону України « Про освіту», підпункту 2 пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 630, постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018р. № 87 « Про затвердження Державного стандарту початкової освіти».

1-2 класи- наказ Міністерства освіти і науки України від 08.10.2019 № 1272 « Про затвердження типових освітніх  програм для 1-2-х класів закладів загальної середньої освіти», за Типовою освітньою програмою початкової освіти під керівництвом Р.Б.Шияна.

3 – 4 класи – наказ Міністерства освіти і науки України від 08.10.2019 № 1273 « Про затвердження типових освітніх програм  для 3-4 класів закладів загальної середньої освіти», за Типовою освітньою програмою початкової освіти під керівництвом Р.Б.Шияна.

5-9 класи – наказ Міністерства України від 20.04.2018 № 405 «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти II ступеня ».

На виконання статті 20 Закону України « Про освіту » 2145-19 від 05.09.2017, постанови Кабінету Міністрів України « Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах » від 15 серпня 2011р. № 872 ( із змінами внесеними згідно з Постановою КМ № 588, від 09.08.2017 ) та з метою створення оптимальних умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами з урахуванням їхніх індивідуальних потреб та можливостей, забезпечення психолого -педагогічного супроводу організовано навчання учнів  в 4та 7 класах, як дітей  з особливими освітніми потребами.

Освітня програма визначає:

1) загальний обсяг навчального навантаження, орієнтовну тривалість і можливі

взаємозв’язки окремих предметів;

2) очікувані результати навчання учнів подані в рамках навчальних програм, перелік яких наведено в додатку;

3)  рекомендовані форми організації освітнього процесу та інструменти системи внутрішнього забезпечення якості освіти;

4)  вимоги до осіб, які можуть розпочати навчання за цією Освітньою програмою.

      Загальні очікувані результати навчання здобувачів освіти.

Відповідно до мети та загальних цілей, окреслених у Державному стандарті, визначено завдання, які має реалізувати педагог школи у рамках кожної освітньої галузі. Результати навчання повинні робити внесок у формування ключових компетентностей учнів:

-Спілкування державною мовою.

-Спілкування іноземними мовами.

-Математичка компетентність.

-Основні компетентності у приподничих наукахі технологіях.

-Інформаційно-цифрова компетентність.

-Уміння вчитися впродовж життя.

-Ініциативність і підприємливість.

-Соціальна і громадянська компетентності.

-Обізнаність і самовираження у сфері культури.

-Економічна грамотністьі здорове життя.

   Виокремлюються в освітній програмі закладу такі наскрізні лінії ключових компетентностей:

  • «Екологічна безпека й сталий розвиток»,
  • «Громадянська відповідальність»,
  • «Здоров’я і безпека»,
  •  «Підприємливість і фінансова  грамотність».

Наскрізні лінії є засобом інтеграції ключових і загальнопредметних компетентностей, окремих предметів та предметних циклів; їх необхідно враховувати при формуванні шкільного середовища.

   Навчання за наскрізними лініями реалізується насамперед через:

  • організацію навчального середовища – зміст та цілі наскрізних тем враховуються при формуванні духовного, соціального і фізичного середовища навчання ;
  • окремі предмети – виходячи із наскрізних тем при вивченні предмета проводяться відповідні трактовки, приклади і методи навчання, реалізуються надпредметні, міжкласові та загальношкільні проекти. Роль окремих предметів при навчанні за наскрізними темами різна і залежить від цілей і змісту окремого предмета та від того, наскільки тісно той чи інший предметний цикл пов’язаний із конкретною наскрізною темою :
  • роботу в проектах;
  • позакласну навчальну роботу і роботу гуртків.

    Рекомендовані  форми організації  освітнього процесу

Основними формами організації освітнього процесу є різні типи уроку:

  • урок формування компетентностей;
  • урок розвитку компетентностей;
  • урок перевірки та або оцінювання досягнення компетентностей;
  • урок корекції основних компетентностей;
  • комбінований урок.

Також формами організації освітнього процесу можуть бути екскурсії, віртуальні подорожі, уроки-семінари, квести, інтерактивні уроки (урок-дискусійна група, уроки з навчанням одних учнів іншими), інтегровані уроки, проблемний урок,  відео – уроки  тощо.

Підписатися
Сповістити про
guest
0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x