“Застереження проти covid-19”

Токмацький ЗЗСО №4

“Застереження проти covid-19”

02.03.2021 Медичний вісник 0

  

Сьогодні, як ніколи, нам потрібно « озброїтися » знаннями про COVID -19 та пандемію, аби протидіяти поширенню хвороби.

Наша обізнаність « не на руку » новому типу корона вірусу, тоді

як паніка та розпач – його спільники. Важливо одразу зауважити,

що COVID -19 – це захворювання, яке спричиняє збудник, вірус SARS –  CoV – 2. Тобто, COVID -19 та SARS – CoV – 2 – це не одне й те саме. Щоб зрозуміти, у чому підступність цього вірусу, та переконатися в доцільності карантинних заходів і дотримання правил особистої гігієни, ми маємо зануритися в загальні відомості про віруси та їх вплив на наш організм. Важливо дотримуватися принципу послідовності у вивченні теми, аби не прогавити важливі деталі.

За словами великої науковиці Марії Склодовської – Кюрі, у житті немає нічого, чого варто було б боятися, є тільки те, що потрібно зрозуміти.

Уявімо, що наш організм – фортеця, в яку намагаються проникнути різні вороги. Хто ці вороги ? Серед них є вже відомі нам бактерії, які, окрім користі, завдають і багато шкоди, спричиняючи захворювання, а також віруси – неклітинні форми життя.

Імунна система завжди бореться з інфекціями, але не завжди буває успішною в цій боротьбі. Є таке поняття, як « специфічний імунітет » – він утворюється або після хвороби, або завдяки введенню вакцини. Оскільки цей корона вірус – новий для  всіх вірус, практично ні в кого немає до нього специфічного імунітету.

   Запам’ятайте важливі правила, щоб запобігти COVID -19 :

  • Часто мийте руки з милом і водою ( не менше 20 секунд ) і користуйтеся спиртовмісними засобами для дезінфекції рук.
  • Кашляйте або чхайте у згин ліктя або прикривайте рот і ніс серветкою, яку одразу викидайте, а не долонями ( кашльовий етикет ). Чому не долонями ? Тому що після цього ми торкаємося поверхонь, наприклад, пульта телевізора, ручки дверей чи візочка в супермаркеті, і можемо передати вірус іншим людям, які також їх торкнуться.
  • Не торкайтеся очей, носа і рота, наскільки це можливо.
  • Дотримуйтеся дистанції 1,5-2 метри з людьми.
  • Уникайте скупчення людей.
  • Повноцінно харчуйтеся, висипайтесь і намагайтеся не перевтомлюватися.
  • Дезінфікуйте спиртовмісним розчином усі поверхні і предмети, до яких часто торкаєтесь. Наприклад, кухонні і робочі столи, мобільний або стаціонарний телефон, пульт телевізора, клавіатура і екран комп’ютера, планшет.

Важливо : у ситуації з COVID -19, якщо у вас чи родичів підвищиться температура, з’явиться кашель та / або утруднене дихання, потрібно одразу телефонувати лікарю та обмежити контакти з близькими, щоб захистити їх. Прийти до медичного закладу, якщо у вас немає симптомів, що загрожують життю, може бути небезпечно : у лікарні завжди є небезпека зараження – як для вас, так і ви можете заразити когось із відвідувачів або персоналу.

Памятайте, від нас із вами залежить дуже багато. Щонайперше, важливо дотримуватись правил : обмежити контакти з людьми, мити руки і пильнувати за тим, як ви почуваєтесь. Якщо у вас кашель, нежить, температура – дотримуйтеся дистанції особливо ретельно, щоб не заразити інших. Підтримуйте одне одного. Нашої підтримки особливо потребують люди, які захворіли на COVID -19, –  захворіти може кожен із нас. Не забудьте написати їм підбадьорливі повідомлення або в телефонній розмові побажати швидкого одужання. Пам’ятайте, що хтось із ваших сусідів може захворіти і потребувати допомогти. За потреби, ви можете купувати для них продукти, ліки й залишати під дверима.

 

Підписатися
Сповістити про
guest
0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x